Събития на центъра

РАБОТИМ СЪС И ЗА МЛАДИТЕ ХОРА

През май 2017 сложихме финал на нещо, започнало преди месеци: наше партньорство с учители, които няма да се уморят да бъдат провокатори. Да водят своите ученици по нови пътеки.
Младите разказват своите истории за Европа-преживени лично: от класната стая в Плевен, през Дома на Европа в София, до Италия и обратно у дома. И след всичко това – с нови хоризонти, нови възможности, с усетена европейска принадлежност. Днес те са само на 17-18. На следващите евро избори вече ще са с право на глас и ще избират. Затова горим за бъдещето на Европа, за възможностите пред младите в нея, за евро политиките, с които ако ти не се занимаваш- те се занимават с теб! #EUSolidarityCorps  #FutureOfEurope #Erasmus+ #BG10xEU За Европа Директно – Плевен беше удоволствие!

Европа Директно – Плевен в голямото общоградско събитие в гр. Левски.

И през 2017 продължава инициативата ни“Европейски уроци“  – със и за младежите от Община Плевен!

 

 

 

 

През април 2017, Европа Директно – Плевен бе част от кръглата маса на тема „Реализация на младите учители – настояще и бъдеще“, организирана на Педагогически колеж – Плевен при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.Повод да си припомним, че в 10-та годишнина от членството на България в ЕС, присъединяването ни донесе не само икономически и политически ползи, но даде много възможности за развитие в редица сфери, част от които е и образованието.  Да споменем стратегия „Европа 2020” с водещ приоритет справяне с безработицата и повишаване качеството на образованието в рамките на съюза. Да отчетем предизвикателствата и приоритетите на европейското сътрудничество в областта на образованието и обучението. Активното участие във форума на академичния състав на Педагогически колеж, на РУ на образованието – Плевен, на Община Плевен, на Съюза на работодателите, на Директори на учебни заведения, на самите настоящи и вече дипломирани студенти – педагози и НПО, като приемната структура на Европа Директно – Плевен изведе конкретни механизми и партньорства, които да подпомогнат практическата реализация на младите педагози.  Това са само малки съвместни стъпки за прилагане на местно ниво на приоритетни области за европейското сътрудничество в образованието и обучението и рамката „Образование и обучение 2020”, като „силна подкрепа на учителите, обучаващите, училищните ръководители и останалия персонал в образователната система”.

 

 

 2016 година

Представители на 01държавна и местна власт, академични преподаватели, училищни директори и педагози, студенти, НПО, медии бяха част от поредната информационна среща „Развитие на младите хора в Европа“ на Европа Директно – Плевен с домакин Педагогически колеж – Плевен, проведена на 27 май 2016 г.
Благодарим ви, че ни се отваря поле за много нови съвместни дейности в полза на вашите институции и организации, и най-вече на младите хора!
Мотивиращата подкрепа на ръководителя на Представителство на ЕК у нас г-н Огнян Златев провокира бъдещи конкретни инициативи – това е работата на визионерското лидерство – останалото от нас! Смислен, продуктивен, с нови планове и работни предложения занапред – това е оценката за днешния ден в Плевен. С благодарност и към Иван Иванов от Младежки екип Европа – харизматични и мотивиращи млади хора са комплимент за всяка аудитория!


I love EU. I love Pleven!Активна с информационни събития е настоящата година за център Европа Директно – Плевен.
Акцент в тях остава кампанията „Европа в час“, предназначена за деца и ученици от област Плевен.u4

През май се включихме в Европейската нощ на музеите и галериите, а отбелязването на 9 май – Ден на Европа съвпадна с програмата за Празника на Плевен-15 май, и така публичните събития преминаха под мотото „Аз обичам Плевен! Аз обичам Европа!

 

 

2015 година

През 2015 година център Европа Директно – Плевен популяризира чрез онлайн инфо-портал „Плевен за Плевен“  Европейската година на развитие и нейните месечни теми.

Европа – територия на развитието на младите хора

Броени дни преди началото на новата учебна година информационен център Европа Директно – Плевен проведе изнесено обучение за своя широк екип поддръжници сред младите хора от област Плевен. За наша радост успяхме да привлечем 30 младежи от всички градове общински центрове, което затвърди нашият ангажимент да работим на областно ниво,02-vert без изключване и с максимално достигане до всички граждани.

Интеракивният младежки обучителен тренинг премина под мотото „Европа – територия на развитието на младите хора” и включи теми като: „Европейско гражданство”, „Равни в правата си”, „Обучение и работа в ЕС”.

С помощна на аудио-визуални и печатни информационни материали, младите ни участници бяха запознати с ролята и политиката на  ЕС в областта на образованието и обучението.

Обсъдени бяха идеи и възможности за съвместни инициативи на център Европа Директно – Плевен и младите хора в училище и населените им места, които да обогатят техния социален живот.

Като мотивационни помощници на екипа ни в обучението са включиха млади хора, които вече имат опит в наши дейности, в младежки проекти и партньорство в рамките на програма Еразъм +.Благодарим ви!

ИЗНЕСЕНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ СЕСИИ НА ЕВРОПА ДИРЕКТНО – ПЛЕВЕН

Стартиралите в началото на годината ежемесечни информационни сесии на открито продължават. В непосредственkolazh 1 контакт с минувачите – малки и големи предостовяме най-интересните за широка аудитория издания на Службата за публикации на ЕС, налични в нашия библиотечен фонд.

 

„ЕВРОПА В ЧАС” – ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА

Част от годишната програма за 2015 на Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО – ПЛЕВЕН

Фото – поглед: три поредни срещи с ученици от плевенски училища бяха проведени в рамките на инициативата „ЕВРОПА В ЧАС” в периода март-май 2015. Повече от 60 момичета и момчета на възраст 14 – 18 години имаха възможност да представят своята визия за европейското си гражданство – какво печелят младите. Оказва се, че училището е основен източник на знания за ЕС, но не разполага с достатъчно ресурс да ги представя не само полезно, но и атрактивно, интересно, ориентирано към връзката с живота. Това се опита да направи екипът на ЕВРОПА ДИРЕКТНО – ПЛЕВЕН и нашите млади доброволци: с помощта на образователно – информационни филми и споделяне на конкретен личен опит, успяхме да обвържем темите като: образование и работа в ЕС, възможности за подкрепа на младежки инициативи с личните житейски перспективи на младежите. Всички участници в срещите получиха пакети информационни материали от нашия справочно-библиотечен фонд.

Новата серия срещи в рамките на „ЕВРОПА В ЧАС” продължават през септември.

ДЕТСКИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ НА ЕВРОПА ДИРЕКТНО- ПЛЕВЕН – май 2015!

ДТП 2015-tileБлагодарим на всички малки и големи деца, които бяха част от тази магия, чрез която опознаваме света!

 

Поредният Ден на Европа, 2015 отбеляза център Европа Директно – Плевенkolazh

С инфо-хепънинг на 9 май екипът на центъра

посрещна малки и големи граждани на Плевен!

 

„ЕВРОПА В ЧАС!“, 2015

Център Европа Директно – Плевен обучава и подготвя 6-ма младежи, които да се присъединят към неговия екип за осъществяване на информационната кампания „Европа в часcasual friends pointing and showing you a blank banner!”.

Целта на инициативата, която е част от годишната програма 2015 на информационния център в Плевен е да подобри познанията за ЕС  в българската класна стая.

В рамките на тази програма учениците ще бъдат запознавани с основите на ЕС, смисълът от членството на България, ползите за младите хора, като граждани на ЕС. В рамките на 10-те  издания на „Европа в час”, разположени времево през цялата година ще бъдат обхванати над 200 момичета и момчета.

С помощта на интерактивни техники екипът от експерти и млади – доброволци ще представи най-актуалните за младите европейски теми. Интересна,  достъпна и най-вече ориентирана към  реално приложение в живота, информацията е пряко свързана с правата на гражданите в ЕС, с възможностите за тях, които отделни програми и политики на ЕС дават за младите на Европа.

 

ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПА

В рамките на своята основна информационна дейност център Европа Директно – Плевен и 1-tileпрез 2015 продължава поредицата от представяне на своята работа и услуги, включително и сред децата на област Плевен. Екипът ни е чест гост на детските учебни заведения, за да запознава малките с Европа, с нейните страни – членки и увлекателни истории от различни краища на Съюза. След нашите игрови инфо-срещи, за децата остава по едно издание на някоя любопитна детска книжка от книжния фонд на „Европа Директно”.

Кадри от среща с най-големите възпитаници на детска градина „Щастливо детство”, Плевен и тяхната госпожа Галя Андреева. Благодарим ви за топлото посрещане! А ние си тръгнахме с чудни детски истории за Холандия, Франция, Гърция – децата ни пътешестват из Европа!

 

 2014 година

ЦЕРЕМОНИЯ “ЧИТАЛИЩЕ НА ГОДИНАТА” 2014 plaket

22 декември 2014, гр. Долна Митрополия – Годишна церемония на приемната структура на Европейски информационен център Европа Директно – Плевен – Плевенски обществен фонд „Читалища“.

В знак на уважение към популяризиране на европейската идея фонд “Читалища” връчи специални плакети  на “Европа директно” на:  председателя на Общ03ински съвет  Долна Митрополия г-н Петър Петров, на Кмета на общината г-жа Поля Цоновска.

Читалище на годината за 2014 стана “Н. Рилски 1872”, гр. Тръстеник.

 

ПРЕЗ МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2014 ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЕВРОПА ДИРЕКТНО – ПЛЕВЕН ПРОВЕЖДА СЕРИЯ ОТ ДИСКУСИИ, посветени на човешките и граждански права в Европа, толерантността, проблемите на емигрантите, предразсъдъците.

Можем ли да се изправим пред предизвикполет А4ателствата, породени от надигането на нова вълна на нетолерантност и дискриминация в Европа? Можем ли да приемем, че идентичността на човек е въпрос на личен избор, както и че оказването на принуда с цел налагане на определена първична идентичност, която изключва други, е недопустима?

Може ли политиката на ЕС в областта на имиграцията и интеграцията да бъде ефективна за всички граждани?

В помощ към темата и тази иначе сложна материя, вход към дискусиите поставя авторският спектакъл в жанра „театър на маса“ „Полет до Рим 423“.

pokana-poster konkurs JPG

ПЪРВА НАГРАДА ОТ КОНКУРСА НА ЕВРОПА ДИРЕКТНО, ПЛЕВЕН ОТИВА ПРИ АВТОР ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019 – ПЛОВДИВ

След изключително силен интерес и участие в раздел “Фотография”  на конкурса “Моето населено място – част от Европейския дом” на информационен център Европа Директно-Плевен журито обяви отличените творби и автори.

С единодушна призова оценка, Първа награда за фотография се присъжда на снимката “Поглед към бъдещето” на Елисавета Консулова от Пловдив. В Европейската столица на културата за 2019 отива и Третата награда: за фотографията “Щастливо лято” на Теодора Колева. Втора награда за фотография се присъжда на фото-кадъра “Безгрижно лято” на Бистра Гаврилова от с. Петокладенци, общ. Белене.

Поощрителни награди за фотография заслужиха: Чавдар  Лалов – най-младият 14-годищен участник-фотограф от Плевен, Димитринка Гетова от с. Победа, общ. Д. Митрополия и Емилия Димова от гр. Червен бряг.

В раздел “Рисунка” конкурсът отличи трима плевенски млади автори: с Първа награда- Христина Дейчева, Втора – за Родислав Бебенов, Трета – за Цветан Кръстев. С поощрение за рисунка се награждава 11-годишната Мария Димитрова от с. Биволаре.

Официалната церемония по награждаването на отличените автори в конкурса и откриване на изложба с наградените творби ще се състои на 22 октомври 2014, от 10.00 ч., а техен домакин ще бъде Къщата на художниците, Плевен и нейният уредник г-жа Татяна Любенова.

 

РЕГИОНАЛНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ВЪПРОСИ ПРЕД ИНТЕГРАЦИЯТА НА МАЛЦИНСТВАТА

Информационен център Европа Директно – Плевен и неговата приемна структура Плевенски обществен фонд „читалища” организираха реги01онална кръгла маса „Интеграцията на ромите – мисията възможна”, която се проведе на 19.09.2014 год., в зала „Плевен”. В нея взеха участие над 60 представители на местните власти, образователните институции и читалищата от 11-те общини на област Плевен. Целта на публичното събитие беше да представи реалната картина на ромската интеграция в област Плевен, в неговия Европейски контекст.  Освен споделяне на успешен опит, анализ на установените трудно решими проблеми, добрите Европейски практики, беше предоставена информация за предстоящите програми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на ЕС и ЕСФ.  Повече за форума: в информационно резюме

 

СПРАВОЧНО ИЗДАНИЕ НА „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ , ПЛЕВЕН – „ПОСОКА ЕВРОПА“посока европа2

Можете да свалите в PDF формат – от тук

 

 

„Европа в моя живот“ – сесия за подкрепа на читалищни иницативи

В края на август 2014 приемната структура на Информационен център Европа Директно – Плевен – Плевенски обществен фонд Читалища, обяви планираната в годишната Програма „Конкурсна сесия за подкрепа на малки читалищни инициативи” за община Долна Митрополсесия Долнаия. Темата на сесията тази година е „Европа в моя живот”. Финансирането на избраните проекти, цели да подкрепи местните читалищни организации, като центрове на общността, да  стимулира гражданското участие на хората от местните общности. Могат ли общоевропейските принципи за солидарност, подкрепа на многообразието, стимулиране и грижа към младите хора да намерят място в инициативи на читалищата, предстои да разберем след 25 септември, когато е крайният срок за депозиране на предложенията.

 

 

 

Летни срещи в селища на Област Плевен – в рамките на своята постоянна информационна програма център Европа директно, Плевен реализира през август поредица от срещи в селища на област Плевен ( Кнежа, Долни Дъбник, Тръстеник, Божурица и др.) , посветени на мотивацията на ромските родители и техните деца за предучилищно обучение.08 lolaj

В откровени разговори бяха споделяни добрите примери и разликите за децата, посещаващи образователни форми и онези, необхванати в такива. Колкото и странно да звучи за предубедените, при ромските семейства като цяло «ходенето на училище на децата» е важно и е част от тяхната изначалната ценностна система. Това, че има изключения, не поставя всички под общ знаменател. Действително много семейства изпитват затруднения, но с малко помощ могат да бъдат предолени.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ НИЕ: освен да разговаряме, информираме, мотивирами, можем да показваме, че всички деца имат еднакво право на осигурен достъп до знание. Изключително полезните, цветни и любопитни европейски детски издания достигат до всички деца – независимо дали са в големия град или малкото село. Понякога една пъстра детска книга жоже да направи чудеса!

ЗАЩО ДЪРЖИМ НА ТОВА: ще припомним, че през април 2014 от Европейската комисия бе публикуван и представен в Брюксел на Европейската среща на върха Докладът за изпълнението на Рамката на ЕС за национални стратегии за интеграция на ромите (European Roma Summit). Докладът и съпътстващите го документи по същество бяха първата оценка, която Европейската комисия прави за това как държавите-членки на Европейския съюз изпълняват своите национални стратегии за интегриране на ромите, приети през 2011 в резултат от комюникето на Комисията „Рамка на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите“ и последвалото го решение на Европейския съвет: постигнат ли е напредък за тези 2-3 години и какво трябва да последва.

България освен с добри примери, като този на община Каварна, бе отчетена като нужда от продължаващо внимание към сектор Образование и в частност с нуждата от «подкрепа за процеса на десегрегация и включващо образование на местно ниво, повишаване на обхвата на ромските деца във форми на качествено предучилищно възпитание и образование, разширяване на доказалите се като успешни мерки за намаляване на отпадането от училище».  Председателят Барозу говори на тази среща, като за  приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС. Тогава той посочи, «че обществата са силни, само когато се грижат за най-уязвимите».

 

Екипът на информационен център Европа Директно – Плевен представя свое публично събитие, част от комуникационната ни програма за 2014 год. , което ще се състои на 30 юли (сряда) 2014 год, от 17.30 ч. в гр. Кнежа, обл. Плевен.

То е пPigma A4ърво от предвидените 8 представления на специално подготвения невербален камерен спектакъл «Митовете» на фондация «Артист», който служи като повод за отключване на модерирани дискусии с млади хора и местни общности за очакванията, негативните митове за обединена Европа, които отдалечават гражданите от реалностите и ползите на нашето членство в Европейския съюз.

Арт-дискусиите се провеждат в по-малки градове на област Плевен през летните месеци, в които отсъства активен културен и обществени живот.

 

Информационен център Европа Директно – Плевен обяви през м. май 2014 новия си конкурс за фотография и рисунка – подробности можете да намерите в приложените линкове:

КОНКУРСконкурс

КОНКУРСЕН ФИШ


Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Публикуваните информация или мнения, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз.