ОТКРОВЕНО И ЧЕСТНО ЗА ЕВРОПА!

ПУБЛИЧНА ДИСКУСИЯ ЗА НАШАТА ЕВРОПА!

Информационен център Европа Директно – Плевен с любезното домакинство на Регионален исторически музей – Плевен отбелязват Европейски дни наследството и Ви канят на един разговор за проекта Европа с доайена на европеистиката у нас проф. д-р Ингрид Шикова.
Защо разговор за Европа? Защото:
· проектът „ЕС” е жив и не е затворена страница, макар да стана на 60
· ние сме повече от 500 милиона европейци
· днес се търси пътя към по-добър съюз, в който ние вече имаме своите 10 години
· има неща, които не бива да забравяме, докато хулим Европа
· на България и предстои да председателства Съвета на ЕС, да отвори врати и сложи на масата „стари и нови”, „силни и слаби”
Защо проф. д-р Ингрид Шикова? Защото:
· Тя е ръководител на проекта „Жан Моне“ Център за високи постижения. Тя е един от основателите на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата (2007-2011) и кръстник на випуските. Експерт в областта на политиките на ЕС. Цялата си професионална кариера проф. д-р Шикова посвещава на европейската интеграция.
· Специализирала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам, Кралския институт за международни отношения в Лондон и др.
· Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия. Член е на Екип Европа. Носител на Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.
· И защото, ако има човек, способен по човешки, хуманно и без лозунги да говори Как да разбираме ЕС? –той се казва Ингрид Шикова.
Защо в Европейските дни на наследството? Защото:
· Европейско културно наследство е това, което наследяваме от предишни поколения, и то е не само сгради, паметници, книги или произведения на изкуството. То е и нематериалната култура, като традиции и език.
· От 1999 г. насам Дните на европейското наследство се провеждат под лозунга: „Европа – общо наследство“. Културното наследство свързва европейците, независимо от техния културен, езиков или религиозен произход. Дните на европейското наследство са съвместно действие на Съвета на Европа и Европейската комисия и имат за цел да повишат осведомеността на европейските граждани за богатството и културното разнообразие на Европа, както и да се противопоставят на расизма и ксенофобията и да насърчат повече толерантност в Европа и извън нея.
Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Публикуваните информация или мнения, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз.