Планът „Юнкер“ кредитира над 500 малки и средни български фирми

Над 500 малки и средни български фирми са кредитирани по плана „Юнкер“ към октомври 2016, по информация на заместник-изпълнителния директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции EFSI в Люксембург Илияна Цанова. canova

През първата година от началото на инвестиционния план “Юнкер” България не е кандидатствала с нито един голям инфраструктурен проект за пряко финансиране. Г-жа Цанова смята за изключително важна инициативата на частния сектор, защото планът “Юнкер” не функционира на квотен принцип.
До момента ресурсът за малки и средни предприятия, който Европейската инвестиционна банка очаква да се генерира, е близо 0,5% от брутния вътрешен продукт на България.
Според доклад на Европейската инвестиционна банка 15-те най-заможни страни-членки са се възползвали в най-голяма степен от инвестиционния план за Европа към есента на 2016г. Сред тях Италия и Испания са се възползвали в най-голяма степен от финансиране на инфраструктурни и иeipновационни проекти, както и Великобритания.
През първата година на тригодишната схема програмата е генерирала 104,75 млрд. евро инвестиции, или една трета от планираното.

 

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Публикуваните информация или мнения, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз.