Представителството на Европейската комисия у нас търси креативни и любознателни студенти, които носят в себе си европейски дух и доброволчески ентусиазъм, имат много добри знания за Европейския съюз и желание да натрупат опит в областта на комуникацията за Европейския съюз.

Ако мислите, че това сте вие, и имате желание да станете част от един незабравим екип в рамките на една година, участвайте!

Условията за участие можете да прочетете тук.

Пратете ни 1) заявление за участие, 2) мотивационно писмо и 3) презентация на имейл: ECinBulgaria@gmail.com(link sends e-mail) до 22:00ч. българско време на 5.11.2017г.

Заявление за участие – молим ви напишете необходимото инфо на ваш файл, подпишете го, сканирате или снимате smiley, и ни го изпратете.

Споразумение за членство в младежки екип Европа ще подпишем с всеки, който спечели конкурса и стане член на екипа. Прочетете го , защото там е описано какво се очаква от вас в рамките на 1 календарна година, както и каква подкрепа предоставяме ние през това време.

Ако имате въпроси, задайте ни ги! Имейлът е същият: ECinBulgaria@gmail.com(link sends e-mail). Срокът за въпросите е до 31.10.2017г.

Всички отговори ще можете да видите тук, както и ще ги разпространим също чрез профилите в социалните медии на Европейската комисия в България и на младежкия екип Европа.

Допуснатите до интервю ще обявим пак тук между 10.11.2017г. и 13.11.2017г., както и ще се свържем директно с тях по имейла. Така че проверявайте си имейлите! Разчитаме на бърза комуникация! smiley

Интервютата предвиждаме в периода 13.11.2017г. – 22.11.2017г. Датите ще бъдат допълнително уточнени.

Очаквайте резултатите от конкурса и имената на победителите между 27.11.2017 г. и 30.11.2017г.

Благодарим предварително на всички за участието! Успех! smiley

 

На 20 октомври в Русе дискусионен форум ще направи равносметка на членството на България и Румъния в Европейския съюз, ще съпостави техните постижения и ще очертае пътя напред. Организатори са Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния, а събитието ще бъде излъчвано на живо на www.europarl.bg, както и на Facebook страницата на Информационното бюро на Европейския парламент.

Участници в трансграничния форум ще бъдат евродепутатите Андрей Новаков (ЕНП, България), Георги Пирински (С&Д, България), Мария Грапини (С&Д, Румъния) и Виктор Бощинару (С&Д, Румъния). Експертите, които ще вземат участие в дискусионните панели, са Мими Корнажева, директор на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център (БРИЕ) и преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“, Смилена Костова, съветник в политическия кабинет на Министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и Кристиян Първулеску, член на Европейския икономически и социален комитет. Модератор ще бъде Мартина Ганчева, журналист.

Дискусията ще се проведе в два панела:

„10 години членство на България и Румъния в Европейския съюз – ползи, уроци и перспективи за бъдещето“. Основните теми, които ще бъдат засегнати са:

 • въздействието от членството в ЕС върху България и Румъния: ползи и проблеми;
 • промяната на обществените настроения;
 • ролята на медиите при оформяне на общественото мнение.

Вторият дискусионен панел ще се фокусира върху подготовката за председателството на Съвета. Основните теми, които ще бъдат засегнати са:

 • предизвикателствата, пред които ще бъде изправен ЕС;
 • председателството и влиянието му върху събития;
 • подготовката на държавната администрация;
 • политическите приоритети.

 

Допълнителна информация

Форумът ще се проведе в „Канев Център“ в Русе (Русенски университет „Ангел Кънчев“, ул. „Студентска“ № 8) от 11.00 до 13.30 на 20 октомври 2017 г., петък. По време на събитието ще бъде осигурен превод на български и румънски език. Регистрацията за участие се извършва до 12.00 часа на 17 октомври с попълването на онлайн формуляр на адрес: http://bit.ly/EuroParlRuseForum. Пълната програма на събитието ще намерите на www.europarl.bg.

Започнаха да постъпват първите творби в обявения младежки конкурс за есе на Европа Директно – Плевен на тема „Моето европейско утре“,посветен на 10-та гогодишнина от пълноправното членство на България в ЕС.

Благодарим на всички участници ! Очакваме още нови! Ако не сте успели да видите обявата за конкурса, можете да я свалите от ТУК!

Имате още дни, за да предизвикате себе си и да ни изпратите есе!

До скоро!

В сряда, 4 октомври 2017 Европейският Парламент прие предложение на Съвета за предоставяне на България и Румъния на достъп до визовата информационна система (ВИС).

Решението на Съвета би позволило на България и Румъния да проверяват информация във ВИС, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

Парламентът постанови в законодателна резолюция от 8 юни 2011 г., че България и Румъния са готови да влязат в шенгенското пространство.

Още на 9 юни 2011 г. Съветът прие заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия по Шенгенското acquis по отношение на въздушните и наземните граници, полицейското сътрудничество, защитата на личните данни, визовата информационна система, морските граници и визите.

Окончателното политическо решение дали България и Румъния могат да станат част от Шенгенското пространство и по този начин да преустановят системните проверки на границите със съседните държави от ЕС, трябва да бъде взето единодушно от Съвета.

Европейската комисия предложи набор от програми  за стимулиране на работните места, растеж и инвестициите в целия Европейски съюз. Програмите са част от многогодишната финансова рамка за периода 2014—2020 г. В тази публикация са разяснени възможностите за финансиране, които отделните програми предлагат.

Три плевенски училища се регистрираха за участие в регионалното състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Видин, Враца, Монтана и Плевен. От Информационното бюрО на ЕП у нас, обявиха, че са запълнени всички предварително обявени 12 места за отбори от четирите области. Състезанието ще се състои в гр. Монтана на 14 октомври 2017 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) през 2017 г и 2018 г.

Плевен ще бъде представен от отбори от МГ „Гео Милев“, Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици.

УСПЕХ НА ВСИЧКИ!

ПУБЛИЧНА ДИСКУСИЯ ЗА НАШАТА ЕВРОПА!

Информационен център Европа Директно – Плевен с любезното домакинство на Регионален исторически музей – Плевен отбелязват Европейски дни наследството и Ви канят на един разговор за проекта Европа с доайена на европеистиката у нас проф. д-р Ингрид Шикова.
Защо разговор за Европа? Защото:
· проектът „ЕС” е жив и не е затворена страница, макар да стана на 60
· ние сме повече от 500 милиона европейци
· днес се търси пътя към по-добър съюз, в който ние вече имаме своите 10 години
· има неща, които не бива да забравяме, докато хулим Европа
· на България и предстои да председателства Съвета на ЕС, да отвори врати и сложи на масата „стари и нови”, „силни и слаби”
Защо проф. д-р Ингрид Шикова? Защото:
· Тя е ръководител на проекта „Жан Моне“ Център за високи постижения. Тя е един от основателите на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата (2007-2011) и кръстник на випуските. Експерт в областта на политиките на ЕС. Цялата си професионална кариера проф. д-р Шикова посвещава на европейската интеграция.
· Специализирала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам, Кралския институт за международни отношения в Лондон и др.
· Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия. Член е на Екип Европа. Носител на Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.
· И защото, ако има човек, способен по човешки, хуманно и без лозунги да говори Как да разбираме ЕС? –той се казва Ингрид Шикова.
Защо в Европейските дни на наследството? Защото:
· Европейско културно наследство е това, което наследяваме от предишни поколения, и то е не само сгради, паметници, книги или произведения на изкуството. То е и нематериалната култура, като традиции и език.
· От 1999 г. насам Дните на европейското наследство се провеждат под лозунга: „Европа – общо наследство“. Културното наследство свързва европейците, независимо от техния културен, езиков или религиозен произход. Дните на европейското наследство са съвместно действие на Съвета на Европа и Европейската комисия и имат за цел да повишат осведомеността на европейските граждани за богатството и културното разнообразие на Европа, както и да се противопоставят на расизма и ксенофобията и да насърчат повече толерантност в Европа и извън нея.

В Световния ден на туризма – 27 септември, Европейският парламент бе домакин на конференция на високо равнище в Брюксел на тема „Европейска стратегия за повишаване конкурентоспособността на туристическата индустрия“.

В началото на дебата г-н Таяни заяви: „Туризмът е ключов сектор за всички държави членки на ЕС. Той обхваща 10% от БВП и работните места в Европейския съюз, което го прави съществена част от мозайката, която съставлява промишлената структура на Европа.

До 2025 г. броят на туристите, които идват в Европа, може да се удвои, достигайки до повече от един милиард и създавайки над пет милиона нови работни места. Ако искаме да превърнем тази възможност в реалност, трябва да подобрим конкурентоспособността си във все по-взискателната глобална среда, отчасти чрез по-тясно сътрудничество на европейско равнище.“

„Трябва да съсредоточим усилията си в редица области: привличане на повече инвестиции чрез изготвянето на стратегически план, който ще ни позволи да използваме по-широко и по-ефективно финансирането от ЕС; подобряване на бизнес средата; насърчаване на обучението, съобразено с потребностите на отрасъла; управление на цифровата революция; използване на синергиите с цел да популяризираме Европа като дестинация на международните пазари“, каза Таяни.

„Обучението е ключов фактор, тъй като фирмите в туристическата индустрия имат повече проблеми, отколкото други, в наемането на хора с нужните умения. Като инвестираме повече, можем да създадем възможности за заетост в тези части на Европа, където младежката безработица достига 50%. Въпреки че туристическата индустрия ще бъде силно засегната от цифровата революция, все още ще има нужда от значителна работна сила, 20% от която – млади хора под 25 години“, подчерта Таяни.

„Трябва да завършим също и единния пазар на услуги и единния цифров пазар, с което ще гарантираме налагането на правилата за конкуренция, както и че цифровите платформи ще функционират при същите условия и при същите данъчни режими като всички останали фирми.

С едно пътуване китайските туристи посещават средно четири или пет европейски държави членки. Ето защо конкуренцията не е между тях, а с Азия, Америка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Ако искаме да привлечем повече международни туристи, трябва да обединим усилията си, за да популяризираме Европа като дестинация по същия начин, по който се рекламират САЩ, Канада или Австралия. Общата платформа за реклама на туризма, предложена от Европейската комисията в сътрудничество с Европейската комисия за пътуванията и регионите в мрежата Necstour, е стъпка в правилната посока. При все това ние трябва допълнително да увеличим усилията си, като дадем на платформата подходящ бюджет.“

Г-н Таяни заключи, че „следващият бюджет на ЕС трябва да бъде по-скоро политически и да отразява загрижеността на обикновените хора като например необходимостта от борба с безработицата. В резолюцията на ЕП, приета въз основа на доклада Де Монте, Европейският парламент призовава в следващия бюджет да се включи специален фонд за туризма“

Събитието е част от поредица от инициативи за повишаване на популярността на „Парламента на гражданите“, насърчавани от г-н Таяни.

Първото лято без такси за роуминг показва, че европейците са запознати с новите правила и са започнали да променят навиците си, когато пътуват в чужбина в рамките на ЕС.

Според експресно проучване на Евробарометър, публикувано вчера, голямо мнозинство от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси. Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни 2017 г. потребителите могат да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси — все едно са в собствената си страна. Проучването показва, че 71 % от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72 % смятат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86 % сред тези, които са пътували след 15 юни.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „Това е конкретен пример за това как ЕС подобрява живота на европейските граждани. Роумингът като у дома функционира: потребителите го оценяват, потреблението нараства, а търсенето на мобилни услуги при пътувания в ЕС е много високо. Това е от полза и за потребителите, и за операторите.“

Пътниците започват да променят навиците си Експресното проучване на Евробарометър относно роуминга беше проведено в края на август след ваканционния период. Резултатите показват, че през това лято — първото без допълнителни такси за роуминг за пътуващите в ЕС — хората са започнали да променят поведението си, когато използват мобилните си телефони в чужбина:

 • Делът на пътниците, които са използвали мобилни данни при роуминг толкова често, колкото у дома, се е удвоил сред лицата, които са пътували след 15 юни 2017 г. (31 %) спрямо онези, които са пътували през месеците преди това (15 %).
 • Делът на пътниците, които никога не са използвали пренос на мобилни данни в чужбина, е намалял наполовина след 15 юни 2017 г. (21 %) в сравнение с месеца, предшестващ тази дата (42 %).
 • Като цяло, използването на мобилни телефони в чужбина се увеличава, като по-малко пътници изключват телефоните си (12 %) в сравнение с преди 15 юни (20 %). При все това 60 % от пътуващите все още ограничават ползването на мобилни телефони при пътуване в друга държава — членка на ЕС, от 15 юни 2017 г. насам, в сравнение с използването на мобилни телефони в своята страна.
 • Отражението от премахването на таксите за роуминг за пътуващите в чужбина се потвърждава и при сравнение с проучване на Евробарометър от 2014 г., което показа още по-голямо ограничаване на ползването на роуминг, отколкото през месеците преди 15 юни 2017 г.

Операторите отбелязват увеличение на роуминга на данни и на обажданията Мобилните оператори вече виждат промяната в поведението на пътниците в мрежите си. Няколко оператори отбелязаха значително увеличение на трафика на данни, което се дължи на пътуващите потребители. Това увеличение през лятото бе неколкократно в сравнение с лятото на 2016 г. (от 3 до 6 пъти, а в някои случаи дори и повече). Въпреки че част от увеличението отразява общия годишен ръст на потреблението на данни в рамките на националните пазари, IP/17/3241 съществена част от него може да се отдаде на новите правила за роуминга. Повишението на повикванията в роуминг, макар и по-слабо изразено, е също значително. В отговор на това мобилните оператори в посещаваните от туристи места съобщават за значителни инвестиции в мрежите си, за да използват възможността, предоставена от нарасналото търсене от страна на пътниците.

Комисията продължава да следи изпълнението на правилата. След първото лято без допълнителни такси за роуминг може да се отбележи, че като цяло мобилните оператори спазват новите правила. Комисията, в тясно сътрудничество с националните регулатори, които са пряко отговорни за осигуряване на изпълнението на правилата, ще продължи да следи развитието на пазарите на мобилни услуги в държавите членки, за да гарантира, че операторите продължават да спазват новите правила и че потребителите се ползват от премахването на таксите за роуминг.

За да насочи „широката  реформа на ЕС“  и да насърчи обсъжданията, председателят на ЕК Жан Клод  Юнкер в речта си за състоянието на Съюза, произнесена днес 13 септември 2017 г. предложи конкретна пътна карта за по-обединен, по-силен и по-демократичен съюз.
.

Считано от 1 септември 2017 г. всички нови модели автомобили ще трябва да преминават нови, по-надеждни изпитвания за емисии при движение в реални условия („емисии при реални условия“ — ЕРУ), както и подобрено лабораторно изпитване („Хармонизирана в глобален мащаб процедура за изпитване на лекотоварни превозни средства“ — WLTP) преди да бъдат допуснати за движение по пътищата на Европа.

Новите изпитвания за емисии ще осигурят по-надеждни резултати и ще помогнат да се възвърне доверието в показателите на новите автомобили. Изпитванията представляват една от няколко важни стъпки в работата на Комисията за екологично чиста, устойчиво развита и конкурентоспособна автомобилна промишленост:

 • По-устойчиви и прецизни изпитвания за емисии: eмисиите на азотни оксиди (NOХ) и на прахови частици, които са основни замърсители на въздуха, ще се измерват по по-надежден начин в реални условия на движение (изпитване за ЕРУ). Това изпитване ще допълни една нова, по-реалистична процедура за лабораторно изпитване (изпитване WLTP) за всички емисии, включително емисиите на СО2 и на разхода на гориво, както и емисиите на NOХ и други замърсители на въздуха. Двете изпитвания ще станат задължителни от септември 2017 г. за всички нови модели автомобили и ще бъдат постепенно въведени за всички нови автомобили между 2018 г. и 2019 г. (за повече подробности вж. MEMO/17/2821).
 • Пълно преразглеждане на системата за одобряване на типа: след като бъде прието, представеното от Комисията през януари 2016 г. предложение за регламент ще осигури по-високо качество и по-голяма независимост на изпитването на превозни средства, ще подобри наблюдението над автомобилите, които са в движение, и ще въведе система за надзор в ЕС.
 • Стандарти на ЕС относно качеството на въздуха: за редица замърсители, включително азотен диоксид (NO2), държавите членки трябва да съблюдават норми за пределно допустими в ЕС стойности и да създават планове за качеството на въздуха за зоните или агломерациите, в които тези пределно допустими стойности са надхвърлени.
 • Мобилност с ниски емисии: с Европейската стратегия за мобилност с ниски емисии се цели увеличаването на ефективността на транспортната система, ускореното внедряване на нискоемисионна алтернативна енергия в транспорта и преминаването към превозни средства с нулеви емисии. Тя се съсредоточава върху набор от възможности за използване на нискоемисионна алтернативна енергия при пътническите автомобили и автобусите и набляга на електрификацията в железопътния транспорт и на използването на биогорива в авиацията, при камионите и автобусите. Комисията планира до ноември 2017 г. да приеме план за действие за инфраструктура за алтернативни горива, с цел да се разшири във възможно най-голяма степен използването на алтернативни горива в Европа.

Наред с това Комисията следи отблизо усилията на държавите членки по отношение на автомобилите замърсители, които вече са в движение.

След направените през септември 2015 г. разкрития за използването на измервателно-коригиращ софтуер от групата Volkswagen, с цел да бъдат заобиколени нормите за емисии за някои замърсители на въздуха, Комисията прикани всички държави членки в ролята им на отговорни органи за наблюдението на пазара и правоприлагането на законодателството в областта на одобряването на типа, да проведат необходимите разследвания за установяване на действителните нива на емисиите от превозни средства на тяхна територия и да осигурят тяхното съответствие със законодателството на ЕС. Комисията подкрепи тяхната работа, като разработи обща методика за изпитване, чрез която се проверява за наличието на измервателно-коригиращи устройства, които променят резултатите от лабораторните изпитвания, и се осигурява съгласуваност на резултатите от националните разследвания. Тя публикува насоки, които да подпомогнат органите на държавите членки при преценката дали производителите на автомобили използват измервателно-коригиращи устройства или други стратегии, водещи до по-високи емисии от превозните средства извън цикъла на изпитване, и дали това е технически обосновано.

Започва кампанията за учебната 2017 – 2018 г. за образователната програма на ЕП, насочена към ученици от средни и професионални училища.

През учебната 2017 – 2018 година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която е насочена към ученици от средни и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и Европейския парламент като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

От тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения ще бъде 30. Кампанията за кандидатстване започва на 5 септември, а заявки за участие ще се приемат до 12:00 часа на 29 септември 2017 г. Кандидатстването за участие се осъществява чрез попълване на онлайн формуляр.

Всички подробности – можете да откриете тук:

В институциите на ЕС работят над 40 000 души от 28-те държави — членки на ЕС. Европейската служба за подбор на персонал (EPSO) организира открити конкурси за подбор на служители за постоянни и временни позиции. Освен постоянен персонал ЕС също така набира договорно наети лица и срочно наети служители, предлага стажове и поддържа бази данни за експерти в различни области. Всеки желаещ да работи за ЕС трябва да се обърне първо към Европейската служба за подбор на персонал (EPSO). На нейния уебсайт е обяснен процесът на подбор и са публикувани съвети относно подготовката за конкурси. Назначаване на постоянни служители EPSO организира открити конкурси за подбор на постоянни служители. Чрез поредица от тестове и оценки се проверяват уменията на кандидатите, за да се гарантира изборът на най-добрите от тях. Всяка година се организират конкурси за администратори, лингвисти, устни и писмени преводачи, секретари и други категории персонал. – Кандидатите трябва да умеят да работят в екип, да имат изразен интерес към младежките политики и желание да натрупат опит в неправителсвения сектор. В началото на стажа YOUThub ще проведе кратко въвеждащо обучение за начина на работа на организацията, онлайн обучение за дигитални умения и Google Analytics, писане на постове и дигитално оформление на изображения. В края на стажа участниците ще получат сертификат и препоръка. Кандидатства се чрез онлайн апликационна форма. Крайният срок е 3 септември.

EPSO набира служители за всички институции на ЕС:

Европейския парламент – в Брюксел, Люксембург и Страсбург (Франция)

Съвета на Европейския съюз – в Брюксел

Европейската комисия – в Брюксел (Белгия) и Люксембург.Комисията е най-големият работодател сред институциите на ЕС – нейните служители работят в Европа и в служби по света. Съществуват множество специализирани работни места, например за хора с квалификации в областта на науката, езиците или статистиката/икономиката

Съд на Европейския съюз – в Люксембург

Европейската сметна палата – в Люксембург

Европейския икономически и социален комитет в Брюксел Комитета на регионите – в Брюксел

Европейския омбудсман– в Страсбург Европейския надзорен орган по защита на данните – в Брюксел.

Към която и институция да проявявате интерес, процедурата за подбор и видовете договор са едни и същи. Постоянните служители се разделят на администратори и асистенти.

WIFI4EU е възможност между 6000 и 8000 европейски населени места да предложат на своите граждани и посетители безплатен интернет в обществените пространства. Европейската комисия и държавите-членки работят по този приоритет чрез предоставянето на 120 милиона евро за периода 2017-2019 г. WiFi4EU означава по-голяма свързаност в Европа. Европейската комисия иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет (Wi-Fi) за граждани и посетители на обществени места, като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи навсякъде в Европа чрез WiFi4EU. Чрез WiFi4EU ще се подпомогне инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. Кой ще има полза от това? – Всички европейци – Схемата WiFi4EU ще бъде финансирана по балансиран от географска гледна точка начин, така че от високоскоростната връзка да могат да се възползват жителите и посетителите на хиляди местни общности в целия ЕС, като до 2020 г. броят на тези общности ще достигне поне 6000 до 8000. – Местни публични органи – Схемата WiFi4EU ще бъде достъпна за органи от публичния сектор — по принцип местни общини, библиотеки, здравни центрове и др. Чрез нея ще бъдат финансирани разходите за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп), а бенефициерът ще плаща за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването в добро състояние за период от поне 3 години.

Чрез нея ще бъдат финансирани разходите за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп), а бенефициерът ще плаща за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването в добро състояние за период от поне 3 години. Местните органи ще бъдат насърчавани да разработват и популяризират свои собствени цифрови услуги в области като електронно управление, електронно здравеопазване, електронен туризъм и др. чрез специално приложение. Как се кандидатства за WiFi4EU? Схемата WiFi4EU ще бъде реализирана чрез опростени и небюрократични процедури, като онлайн заявления, плащания с ваучери и облекчени изисквания за мониторинг. Подборът на проектите ще става по реда на тяхното постъпване. Организаторите на проекти, кандидатстващи по схемата, трябва да предлагат да се оборудват места, в които не съществува публично или частно предлагане на точки за безплатен достъп до Wi-Fi с подобни характеристики. Очаква се първата покана за проекти да бъде отправена към края на 2017 г. или в началото на 2018 г.

Всичко по темата – тук:

Европейската комисия публикува изданието за 2017 г. на своя годишен обзор „Преглед на заетостта и социалното развитие в Европа“. В тазгодишното издание се потвърждават положителните тенденции на пазара на труда и в социалната област и засилващият се икономически растеж. С над 234 милиона заети лица заетостта в ЕС никога досега не е била на по-високо равнище, а безработицата е на най-ниското си равнище от декември 2008 г. насам. От 2013 г. насам в ЕС са създадени 10 милиона работни места. Въпреки постигнатия социален и икономически напредък като цяло обаче, данните сочат, че върху младото поколение пада особено голяма тежест: обикновено младите хора се сблъскват с повече трудности при намирането на работа и се намират по-често в нестандартни и несигурни форми на заетост, в това число временни договори, което може да намали обхвата на социалната им закрила. Може да се очаква също така, че те ще получават по- ниски пенсии спрямо заплатите си. Ето защо обзорът за 2017 г. се съсредоточава върху справедливостта между поколенията: трябва да гарантираме, че всички поколения извличат полза от настоящите положителни икономически тенденции.

Комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви: „Този годишен обзор показва още веднъж, че сме поели решително по пътя към повече растеж и работни места. Въпреки това днешните млади хора и техните деца могат да се озоват в по-неблагоприятно положение отколкото своите родители. Не искаме това да се случи. Необходими са бързи действия. С европейския стълб на социалните права искаме да запазим и подобрим нашите социални стандарти и условията на живот за бъдещите поколения.“

Прегледът показва, че въпреки постепенното подобряване на стандарта на живот в ЕС младите хора не извличат ползи наравно с по-възрастните поколения от това положително развитие. Нещо повече, делът на доходите от труд на по-младите възрастови групи с течение на времето намаля.

Тези предизвикателства се отразяват на решенията на по-младите хора, свързани с домакинството, включително на решенията им да имат деца и да закупят жилище. На свой ред това може да има отрицателни последствия за раждаемостта, а оттам за устойчивостта на пенсионните системи и растежа. В допълнение според прогнозите до 2060 г. населението в трудоспособна възраст ще намалява с 0,3 % всяка година. Това означава, че по-малобройна работна сила ще трябва да гарантира запазването на настоящите темпове на растеж. Това означава също така, че в същото време по-малък брой осигурени лица ще плащат вноски в пенсионната система — често по-ниски и/или нередовни вноски, тъй като те няма да съответстват на работа на пълно работно време и/или на стандартна заетост, като в същото време повече пенсионери ще зависят от тях. С оглед на това днешните млади работници и бъдещите поколения са изправени пред двойна тежест, произтичаща от демографските промени и необходимостта да се гарантира устойчивостта на пенсионните системи. Какво следва? Създателите на политики могат да се подготвят за тези промени и да ги смекчат по няколко начина. Преди всичко ние трябва да използваме пълноценно нашия човешки потенциал на пазара на труда, като направим активни хората от всички поколения и им осигурим подходящите умения, както и като гарантираме, че продължителността на трудовия живот е пропорционална на средната продължителност на живота. Усилията в областта на политиката, водещи до по-висока раждаемост, и ефикасното управление на миграцията могат също да помогнат, както и подкрепата за иновациите и увеличаването на ефективните разходи за инвестиции в уменията на младите и възрастните хора и тяхното образование.

Докладът можете да прегледате тук:

Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) отбелязва 10-та си годишнина с Доклад относно основните права в ЕС.

В документа от 2017 г. е извършен преглед на важните развития в областта, като са посочени както постиженията, така и оставащите проблемни области. В доклада са представени становищата на FRA относно основното развитие в ред от тематични области и обзор на доказателствата в подкрепа на тези становища.
По този начин в него е предоставен кратък, но съдържателен преглед на основните предизвикателства в областта на основните права, пред които са изправени ЕС и неговите държави членки.

Прегледът е върху няколко ключови области и политики:

 • Харта на основните права на ЕС и използването и от държавите членки
 • Равенство и недискриминация
 • Расизъм, ксенофобия и свързана с тях нетърпимост
 • Интегриране на ромите
 • Убежище, визи, миграция, граници и интеграция
 • Информационно общество, неприкосновеност на личния живот и защита на данните
 • Права на детето 
 • Достъп до правосъдие, включително права на жертвите на престъпления 
 • Тенденции при прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания 

Пълен текст на доклада – тук:

 

Срок за кандидатсване: 10.08.2017 (11:00) – 25.09.2017 (15:00)                    Допустими кандидати: Юридически лица  

Културната програма на Българското председателство цели да представи българската националната специфика и идентичност, да подчертае мястото на България в Европа, да представи наследството, традициите и културното многообразие, постиженията, таланта и новаторските търсения и творчески идеи на българските творци и граждани, както и да създаде възможности за активизиране на културното сътрудничество и диалог на европейско равнище.

Всички подробности – тук:

 

Четенето, писането, правенето на прости изчисления и използването на компютър са неща, които правим ежедневно, като на практика прилагаме нашите основни умения, често без дори да забележим.
Това обаче не важи в еднаква степен за всички. За почти 70 милиона души в Европа тези прости задачи, които другите считат за даденост, са изпитание.
Независимо дали са заети, безработни или икономически неактивни, инициативата „Повишаване на уменията“ ще даде нова възможност на тези хора чрез установяването и признаването на знанията и уменията, които те вече притежават, предлагайки им допълнително образование и обучение, което в крайна сметка би довело до нова квалификация.

Повече за това – от следния инфолист:

Половин година след като Европейската комисия стартира Европейския корпус за солидарност и след свързването на кандидатите и работодателите за доброволчески назначения, започнало през март 2017 г., сега се откриват и хиляди възможности за работни места и стаж.

За тази цел Европейската комисия подкрепя два проекта, ръководени от италианските и френските публични служби по заетостта, които ще предложат свързани със солидарността работа или стаж в друга държава от ЕС на 6000 млади хора.

Комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен споделя по този повод: „Целта на Европейския корпус за солидарност е да се открият повече и по-добри възможности. Радвам се, че от днес нататък, с началото на професионалното направление на корпуса, младите хора могат да се възползват от пълния му потенциал. В сътрудничество с публичните служби по заетостта и партньорите на място ще предоставим на хиляди младежи конкретна възможност за работа или стаж в области, свързани със солидарността, в цяла Европа. Това ще им позволи да развиват своите умения и да увеличават бъдещите си перспективи на пазара на труда“.

Двата проекта са ръководени от френската публична служба по заетостта („Pôle Emploi“) и италианската Национална агенция за активни политики за заетост (ANPAL). Те обединяват публични служби по заетостта и организации от различни държави — членки на ЕС, например организации на работодателите и институти за обучение, за да предоставят възможности за работа или стаж в области, свързани със солидарността, на младежи на възраст между 18 и 30 години. Избраните участници ще могат да се включат в широка гама от дейности като здравеопазване, социална интеграция, опазване на околната среда, помощ за мигрантите и бежанците или хранителни помощи в друга държава от ЕС. Проектите ще установят връзка с работодатели, ще гарантират подбирането на подходящи кандидати и ще предоставят на участниците финансова и други видове подкрепа, като например обучение. Проектите се финансират с над 14 милиона евро от Програмата за заетост и социални иновации.

График и следващи стъпки

Двата проекта ще продължат до март 2019 г.

Успоредно с това Европейският корпус за солидарност ще бъде доразвиван и консолидиран. Целта е да се предоставят 100 000 места до края на 2020 г.

Опитът, извлечен от стартиращите два нови проекта, , ще спомогне да се положат основите за разгръщането на Европейския корпус за солидарност до 2020 г. Двата проекта ще продължат да подкрепят млади хора в намирането на работа и стажове в чужбина до пролетта на 2019 г. и ще работят заедно с други проекти за професионални стажове по линия на Европейския корпус за солидарност.

Всяка година Европейската комисия изготвя годишен доклад за мониторинг на прилагането на правото на ЕС от държавите-членки.

Съгласно 34-ия годишен доклад през 2016 г. има значително увеличение (с 21%) на откритите дела за нарушение в сравнение с предходната година, достигайки връх от пет години. Това буди тревога, защото неправилното прилагане на правото на ЕС отнема на гражданите и бизнеса права и ползи.

Как изглеждат нещата за България – EU28_factsheet_2016_bg_0

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Публикуваните информация или мнения, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз.