ПУБЛИЧНА ДИСКУСИЯ ЗА НАШАТА ЕВРОПА!

Информационен център Европа Директно – Плевен с любезното домакинство на Регионален исторически музей – Плевен отбелязват Европейски дни наследството и Ви канят на един разговор за проекта Европа с доайена на европеистиката у нас проф. д-р Ингрид Шикова.
Защо разговор за Европа? Защото:
· проектът „ЕС” е жив и не е затворена страница, макар да стана на 60
· ние сме повече от 500 милиона европейци
· днес се търси пътя към по-добър съюз, в който ние вече имаме своите 10 години
· има неща, които не бива да забравяме, докато хулим Европа
· на България и предстои да председателства Съвета на ЕС, да отвори врати и сложи на масата „стари и нови”, „силни и слаби”
Защо проф. д-р Ингрид Шикова? Защото:
· Тя е ръководител на проекта „Жан Моне“ Център за високи постижения. Тя е един от основателите на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата (2007-2011) и кръстник на випуските. Експерт в областта на политиките на ЕС. Цялата си професионална кариера проф. д-р Шикова посвещава на европейската интеграция.
· Специализирала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам, Кралския институт за международни отношения в Лондон и др.
· Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия. Член е на Екип Европа. Носител на Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.
· И защото, ако има човек, способен по човешки, хуманно и без лозунги да говори Как да разбираме ЕС? –той се казва Ингрид Шикова.
Защо в Европейските дни на наследството? Защото:
· Европейско културно наследство е това, което наследяваме от предишни поколения, и то е не само сгради, паметници, книги или произведения на изкуството. То е и нематериалната култура, като традиции и език.
· От 1999 г. насам Дните на европейското наследство се провеждат под лозунга: „Европа – общо наследство“. Културното наследство свързва европейците, независимо от техния културен, езиков или религиозен произход. Дните на европейското наследство са съвместно действие на Съвета на Европа и Европейската комисия и имат за цел да повишат осведомеността на европейските граждани за богатството и културното разнообразие на Европа, както и да се противопоставят на расизма и ксенофобията и да насърчат повече толерантност в Европа и извън нея.

9 май – Ден на Европа: в СУ „Крум Попов“, гр. Левски с прекрасната Елена Асенова – млад лидер в общността и СУ ”Христо Смирненски“, гр. Искър – щандът с наредените върху него материали бе разграбен буквално, а раздаването на материалите бе съчетано с провеждането на дискусия за датата 9-ти май.

 

 

 

 

 

 

 

10 май 2017, Европа Директно – Плевен в своето голямо общоградско събитие в гр. Левски.

 

16 май – финал на нещо, започнало преди месеци: наше партньорство с учители, които няма да се уморят да бъдат провокатори. Да водят своите ученици по нови пътеки.
Младите разказват своите истории за Европа-преживени лично: от класната стая в Плевен, през Дома на Европа в София, до Италия и обратно у дома. И след всичко това – с нови хоризонти, нови възможности, с усетена европейска принадлежност.

Днес те са само на 17-18. На следващите евро избори вече ще са с право на глас и ще избират. Затова горим за бъдещето на Европа, за възможностите пред младите в нея, за евро политиките, с които ако ти не се занимаваш- те се занимават с теб! #EUSolidarityCorps
#FutureOfEurope #Erasmus+ #BG10xEU
За Европа Директно – Плевен беше удоволствие!

На 1 април 2017 даваме старт на финала от поредица  дейности за младите хора на Плевен.

Първото специално събитие – конкурс по мотивационно публично представяне и реч за ученически училищни съвети, което ще се проведе на 1 април от 13.00 ч. в зала „Катя Попова” – Плевен обещава да бъде наистина интересно.

Осемте отбори, заявили участие са се постарали сериозно да вземат дъха на залата с ефектни визуализации, пърформанси и силни думи, за да  покажат най-доброто от себе си и своето училище. Силна подкрепа учениците получават от свои педагози, които не са се уморили да стимулират техния ентусиазъм и стопяват неувереността им.

Къде се крие успехът на младите – у нас, в Европа, или мястото няма значение? Как разбиращите от двигатели движат света? Равносметката от личния избор на способните да омрежат дигитално света! Могат ли да младите да бъдат лидери? До колко познаваме този свят? Къде са птиците на 21 век? Кой каза, че  2 посред нощ не време за предизвикателства? Защо мечтаем на български, докато раждаме иновации? Екологичното равновесие и чистият въздух не са пропагандно клише, а потребност за младите! – това са само част от въпросите, на които младите ще отговорят и тезите, зад които ще застанат.

Всеки училищен екип ще има на разположение само общо 15 минути – 5 за групово представяне и 10 за индивидуална мотивационна реч, за да убеди публиката, че е искрен и вдъхновяващ.

Младежко жури, с председател Иван Иванов от Младежки екип Европа на Представителството на ЕК у нас ще определи носителите на трите призови награди за цялостно представяне, а публиката ще гласува, за да номинира най-добър eкип и оратор.

В събитието ще се срещнат отборите на: МГ „Гео Милев“, СУ „Пейо Яворов“, ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, ПГ по транспорт „Проф. Цв. Лазаров“, ДФСГ „Интелект“, ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, Гимназия с преподаване на чужди езици, СУ „Стоян Заимов“ – Плевен.

„Младите говорят за…” се организира от Община Плевен, Общински съвет по наркотични вещества и Европейски информационен център Европа Директно – Плевен, с идеята да даде платформа за изява на плевенските ученици, в годината, когато 10-тия рожден ден на членството на България в Европейския съюз се отчита с най-големи ползи именно от младите хора. Конкурсът е още една свещичка за кампанията за отбелязване на 30-та годишнина на Програма Еразъм+, благодарение на която и в момента десетки плевенски младежи пътуват и трупат опит по света.

 

Европа Директно – Плевен бе част от обучителния семинар за членовете на Младежки парламент – Плевен, проведен на 19 и 20 ноември 2016г.sl377576-tile

„Мисията е възможна“ за младите хора, избрали активно гражданско и социално поведение. Избрали да правят нещо за своя малък свят, тук и сега. Лидерските качества не идват като даденост, а се развиват, градят и надграждат. Инвестицията в себе си е водеща за днешните млади и ние с радост  даваме своя принос към нея.

Текат последни дни на подготовка за финалното събитие от кампанията ни „Мисията възможна!“ – насочена към младите хора.
Под мотото „Младите говорят за…“ на 14 ноември 2016 предстои форум за ученическите училищни съвети от професионални, специални и средни училища в Плевен. Форумът е вход към специалното събитие за мотивационна публична реч. edic-14-11
Постоянната комисия по Образователна политика на Общински съвет Плевен и отдел Образование на Община Плевен станаха наши партньори, като резултат на участието им в предходно събитие с фокус към младите, проведено през май 2016 в Плевен, със специалното участие на Ръководителя на Представителството на Европейската комисия у нас г-н Огнян Златев.

След проведена конкурсна сесия, стартират нови пет европейски инициативи,подкрепени от приемната структура на Европа Директно – Плевен СПОФ „Читалища“. Те ще се реализират на територията на Община Долна Митрополия, област Плевен.

  • Информационна кампания „Ваfotolia_52015437_subscription_xxlшата Европа – въпрос и отговори“, насочена към граждани от различни възрастови групи за запознаване с важни аспекти на правата и възможностите за европейските граждани на НЧ „НЕОФИТ РИЛСКИ 1872” – гр. Тръстеник
  • Дискусионна среща “ На чаша следобеден чай и възможностите, които ни предоставя Европа“ запознава младите хора в активна възраст с пазара на труда в ЕС, социалните права на работещите, свободното пътуване в рамките на съюза – НЧ „ОТЕЦ ПАИСИЙ” – с. Ореховица
  • Информационен ден под мотото „Да опознаем Европа“ за ученици ще ги ангажира с търсене и събиране на материали и информация за историята на ЕС, за държавите членки на НЧ „ ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 1911“- с. Божурица
  • Европейски дни на спорта „Да играем заедно“ ангажират децата и младежите на селото не само в спортни активности, но и запознаване с най-добрите европейски примери за това как спорта се използва за израстване, приобщаване и развитие – НЧ „НАУКА 1905” – с.Комарево
  • Информационна кампания „Европейски езици“ ще насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само сред децата и учениците и ще популяризира езиковото богатство в ЕС  на  НЧ „ЗОРА” –  с. Победа

Емоционално, зареждащо и тонизиращо бе включването на екипа на Европа Директно-Плевен в събитията от днешния ден – част от Европейската седмица на спорта 2016. Беше супер! Благодарим на всички: Община Плевен, Министерство на младежта и спорта, карате клуб „Петромакс“, спортен клуб по таекуон-до „Атила“, спортен клуб по триатлон, група „Здраве“, Център за работа с деца, скаутски клуб Плевен.

БЪДИ АКТИВЕН!

Европейската седмица на спорта има за цел да популяризира спорта и физическата активност в цяла Европа. Седмицата е за всеки, независимо 1-tileот възраст, опит и спортно ниво. С акцент върху местните инициативи, седмицата ще вдъхнови европейските граждани да бъдат активни (#BeActive) като търсят възможности за повече движение в ежедневието си.

#BeActive е призив за действие, за да придобиете европейско движение!

Министерствоworkplace_img_1то на младежта и спорта организира „Европейска седмица на спорта“, която се провежда от 10 до 17 септември 2016 г. в 10 града в България. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. „Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия, чиято цел е да популяризира спорта и физическата активност в цяла Европа. През 2016 г. инициативата се провежда за втори път. Основната тема и слоган на кампанията е #BeActive.

Посланици на българската инициатива са знаменосецът на българската делегация на Олимпиадата Ивет Лалова, Тити Папазов, Дим36-tileо Тонев, Габриела Петрова, Петър Стойчев, Йордан Йовчев, Тереза Маринова, Гошо Гинчев, борците Михаил Ганев, Тайбе Юсеин, Елица Янкова, Мими Христова, световният шампион по кик бокс Александър Петров, дрифт състезателят Александър Язов, голфърът Любомир Костов и др.

„Европейската седмица на спорта“ е инициатива, която иска да се пребори с намаляващия дял на физически активните хора в европейските държави. Спортът и физическата активност допринасят значително за качеството на живот, а липсата на физическа активност има отрицателни последици не само за здравето на хората и за обществото, но и води до икономически разходи. Освен това спортът има потенциал да засили посланието за толерантност и гражданското съзнание в цяла Европа.

На 19 януари 2016 в зала „Плевен” на Областна администрация се проведе планираният в годишната програма на Европейски информационен център Европа Директно – Плевен еднодневен младежки форум „Искаме думата!”.

За неговата организация и провеждане екипът ни привлече за свои партньори: Плевенски обществен фонд «ЧиталиНово изображение-tileща» – приемна структура на Европа Директно, Сдружение «Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи», Плевен, Сдружение на селската младеж ЗАЕДНО – Плевен, ОИЦ – Плевен, Младежки информационно-консултантски център «Барометър» – гр. Плевен, РЕКИЦ – Плевен.

В събитието взеха участие активни млади хора от 10-те градове-общински центрове на територията на област Плевен. Младежите имаха възможност да представят свои младежки практики, свързани със защита на европейските граждански права и на европейските ценности.

Специален гост-презнтатор в събитието бе Борис Рангелов – член на младежки екип „Европа“ към Представителството на Европейската комисия в България.

Представена бе работата на младите хора от 10-те населени места по проект „Джендър-клубове по форум театър в малките градове”.

Самостоятелна сесия в работната програма на форума бе посветена на Европейската Програма «Еразъм+», чрез която участниците да бъдат информирани за възможностите, които програмата предоставя за продължаване на образованието им в други Европейски страни, за стажуване и трудова заетост, за мобилност чрез програмните дейности за доброволчество и младежки образователни обмени.

 

Съвместно със Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи” в началото на м. декември 2015 год. се проведоха дискусии с членовете на десетте младежки дискусионни клубове, сформирани в гимназиите на градовете-общински центрове на територията на област Плевен (Професионална гимназия за ядрена енергетика „Мария Кюри” – гр. Белене, СОУ „Христо Смирненски” – гр. Гулянци, СОУ „Евлоги Георгиев” – гр. Тръстеник, СОУ „Христо Ботев” – гр. Долни Дъбник, СОУ „Христо Смирненски” – гр. Искър, СОУ „Неофит Рилски” – гр. Кнежа, СОУ „Крум Попов” – гр. Левски, СОУ „Христо Ботев” – гр. Никопол, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим и СОУ „Д-р Петър Берон” – гр. Червен бряг). 01-tile

Темата „Моето бъдеще е бъдещето на Европа” имаше своята специфична интерпретация в обсъжданията на всеки клуб. В хода на предварителната организация Клубните съвети бяха извели основни въпроси, поставени от техните съученици. Бяха засегнати темите за възможностите за продължаване на образованието на младите хора в другите Европейски страни и Програма Еразъм+, за потребностите на участниците в неформални обучения, които да надграждат знанията и уменията им за личностно развитие и израстване, за джендър-равнопоставеността и необходимостта от равен старт на всички млади хора.

Дискусиите се модерираха от Марта Димитрова – Председател на Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи”, Плевен, член на СПОФ – Читалища. Двете организации съвместно организираха и проведоха поредицата от младежки дискусии в десетте гимназии в област Плевен. Актьорът Дамян Минков взе участие с арт-провокации, които „разтопиха ледовете”, провокираха откровеност и активност сред младите хора. В хода на дискусиите бяха представени информационните услуги на Център Европа директно – Плевен. След всяка дискусия се проведе среща с училищните ръководства за договаряне на предстоящите съвместни дейности на центъра на територията на 10-те градове.

Едно от най-големите удоволствия в нашата работа: да срещаш умни, будни и любопитни за света ученици. Септември бе изпълнен със 02-tileсъбития за училища и млади хора. Отбелязахме Европейския ден на езиците, продължиха изданията на „Европа в час!“

С логистичната и информационна подкрепа на Европа Директно – Плевен, стартира кампанията „Научи повече за ЕвропKneja 3-horzа!” на МИКЦ „Барометър”, Плевен в градовете Кнежа, Искър и Пордим.
Дерзайте младежи, ние винаги ще помагаме!

spodeliЕвропейски информационен център Европа Директно – Плевен обявява конкурс под мотото:

„СПОДЕЛИ!” за любителско видео, снимка и рисунка.

Целта на конкурса е:   участниците  да дадат израз на своите емоции, породени от място, природа,  хора, събития, или каквото са уловили като специален момент.  За нас като Европейски информационен център е важно да популяризираме идеята,  че българите, като част от гражданите на Европейския съюз могат да бъдат креативни и артистични; да дават израз на красивото и позитивното; да виждат дори проблемите с други очи.

Всичко за конкурса- в информационен лист, който можете да отворите от тази линк:

http://europedirect-pleven.eu/wp-content/uploads/2015/09/КОНКУРС.pdf

 

 

С удоволствие посрещнахме в нашия център г-жа Даниела Досева, учител в ОУ „М. Горки“, гр. Левски. Тя бе част от българските педагози, които през месец юли участваха в семинар за учители в гр. Правец, организиран от представителството на Европейската комисия в България. ou LEVSKI

В навечерието на новата учебна година г-жа Досева ще продължи практиката на своето училище да се запознават  колегите с представеното и наученото от курсове, обучения или семинари, в които отделни учители са  участвали. За тази цел осигурихме пакети информационни и промоционални материали от нашата Евро библиотека, които да са в помощ на педагозите и техните ученици.

УСПЕШНА НОВАУЧЕБНА ГОДИНА И ДО НОВИ СРЕЩИ С ОУ „М. ГОРКИ”, ГР. ЛЕВСКИ!

ДТП 2015-tileДнес, в Световния ден на културното многообразие, обявен през декември 2002 г. от Общото събрание на ООН, напомняме чрез кадри от наше събитие, че именно културното многообразие може да е стимул за творчество и креативност.
В провелите се през май 2015 Детски театрални празници на Европа Директно –  Плевен малки и големи, талантливи и просто любопитни, се запознаха чрез театъра с палитрата от европейско културно съдържание….
За малките ни зрители, приказните сюжети на европейски и български автори, на етнически фолклор от близко и далеч бяха повод да научат, че празникът най-лесно и достъпно може да отваря врати към света!
„Призовавам всички държави членки на ЮНЕСКО да включат културата и културното многообразие в програмата за устойчиво развитие след 2015 г. Трябва да превърнем културата в приоритет сега”, заявява по повод Световния ден Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО.

01-vert03.10.2014

Днес информационен център Европа Директно-Плевен и неговата приемна структура – Плевенски обществен фонд „Читалища”, подписаха договорите за финансиране на малки читалищни инициативи в община Долна Митрополия под мотото „Европа в моя живот”.

В конкурсната сесия , част от годишната програма на „Европа директно”, постъпиха 10 проекта, от които 5 спечелиха подкрепа.Читалищата в гр. Долна Митрополия, гр. Тръстеник, с. Байкал, с. Комарево и с. Победа са отличените за своите идеи, благодарение на които повече от 340 местни жители ще бъдат включени в дейности и събития.

Байкалци отправят специален фокус в проектите има към Дунавската стратегия на Европейския съюз и запазване на традициите на рибарите по Дунава.  «Какво искам Европа да знае за нас» е името на друг проект, който търси и документира с кино средства лични истории и послания на хората от с. Комарево. Популяризиране  европейското културно наследство и ценности, на  занаятите и традициите на европейските нтабели читалищаароди са заложени в инициативите на читалищата в Долна Митрополия, Тръстеник , с. Победа.

От първата до последната стъпка, случването на малките евро инициативи ще бъде следвано от камерите на режисьора Милена Грамова, която ще документира в специален филм случващото се.

Като допълнителен стимул и признание за отличените читалища, център Европа Директно – Плевен открива в тях нови 5 „Европейски библиотеки”, чрез които изданията на центъра и информационната служба на ЕС да достигат до хората „на една ръка  разстояние”.

Екипът на информационен център Европа Директно – Плевен представя свое публично събитие, част от комуникационната ни програма за 2014 год. , което ще се състои на 30 юли (сряда) 2014 год, от 17.30 ч. в гр. Кнежа, обл. Плевен.

То е първо от предвидените 8 представления на специално подготвения невербален камерен спектакъл «Митовете» на фондация «Артист», който служи като повод за отключване на модерирани дискусии с млади хора и местни общности за очакванията, негативните митове за обединена Европа, които отдалечават гражданите от реалностите и ползите на нашето членство в Европейския съюз.

Арт-дискусиите се провеждат в по-малки градове на област Плевен през летните месеци, в които отсъства активен културен и обществени живот.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Публикуваните информация или мнения, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз.